Jégmadár Expressz – 2023

Június 17-én, szombaton életbe lépett a MÁV-Volán-csoport nyári főszezoni menetrendje. A magyar tengerhez utazókat sűrűbb közlekedéssel és magasabb színvonallal kiszolgáló menetrend augusztus 27-ig lesz érvényben, és a szeptember végéig tartó utószezoni menetrend követi majd. Az elmúlt években megszokott, főváros és a Balaton közötti járatokon kívül (pl. Déli->parti, Kék Hullám, Katica, Vízipók) már a vakáció első hétvégéjétől közvetlen vonatok indulnak az ország Kelet-, Délkelet-Magyarország vármegyeszékhelyeiről a Balatonra, valamint a korábbi években még nem létező új viszonylatok is kényelmesebbé, gyorsabbá teszik az utazást a nyaralók, kirándulók számára. Bővül a balatoni közlekedésben a légkondicionált InterCity-kocsik száma, több korszerű FLIRT és KISS motorvonat áll forgalomba, valamint az idén 75 éves Utasellátó fedélzeti szolgáltatásait is igénybe lehet venni a déli és az északi partra tartó számos InterCity-n.

A Szob és Fonyód közötti, nagy népszerűségnek örvendő Jégmadár expresszvonat közlekedése bővül, július 10-től augusztus 20-ig munkanapokon is közlekedni fog, KISS motorvonattal.

Vác, Nagymaros, Rákospalota-Újpest (Jégmadár expresszvonat)

  • A Dunakanyar és a Balaton, valamint Velencei-tó között a Jégmadár expresszvonat bővített menetrend szerint közlekedik. A főszezonban a hétvégi napok mellett július 10-től augusztus 20-ig naponta közlekedik.
  • A vonat Velencén, Székesfehérváron is megáll, a Balaton partja mentén Fonyódig pedig a legtöbb állomáson és megállóhelyen megáll.
  • A Jégmadár expresszvonat emeletes, légkondicionált KISS motorvonattal közlekedik.
  • A vonaton a helyjegy váltása kötelező, a Balaton partja mentén felármentes.
  • A vonaton 12 kerékpár szállítható kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával.
  • Az ELVIRA menetrendtervezőben történő jegyváltás során a grafikus helyfoglaláskor a vonat egységeinek ülőhelyelrendezését mutató ábrán választható ki a megfelelő ülés.
  • A csomaggal utazók kényelme érdekében néhány ülést fenntartanak a nagyobb csomagoknak, így az emeletes KISS motorvonat egységenként 484 ülőhelye közül választhatnak szabadon az utasok a foglaltságtól függően.

Jégmadár expresszvonat (Szob – Budapest – Siófok – Fonyód)

7:22 Szob – 7:28 Zebegény – 7:42 Nagymaros – 8:01 Vác – 9:00 Budapest-Kelenföld – 9:28 Velence – 9:42 Székesfehérvár – 10:28 Siófok – 10:42 Zamárdi – 10:55 Balatonföldvár – 11:02 Balatonszemes – 11:14 Balatonboglár – 11:23 Fonyód

Visszaút: Fonyódról 16:36-kor, Vácra 20:02-kor érkezik a vonat.

A teljes menetrend a MÁV menetrendi keresőjében megtekinthető.

Forrás: https://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/hetvegen-indul-mav-volan-csoport-foszezoni-menetrendje