Beköszöntő

Nagy szeretettel köszöntöm a kedves nagyoroszi lakosokat!

Amint az köztudott, augusztus elsejei hatállyal Beer Miklós püspök atya elhelyezte egyházközségünkből Cserey András atyát és új plébániai kormányzót nevezett ki személyemben. Úgy gondolom, illő, hogy újonnan érkezett papként eme fórumon is röviden bemutatkozzam:

Nevem Berta László, 1985-ben születtem és Mátranovákról származom, ahol szüleim és egy húgom jelenleg is élnek. A nováki általános iskolai tanulmányok után Egerbe kerültem a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumba, melynek angol-magyar kéttannyelvű szakán 2005-ben érettségiztem. A papság kisgyermekkortól újra és újra felötlő gondolatával a gimnáziumi évek második felében kezdtem komolyabban foglalkozni és hivatásomat felismerve érettségi után azonnal jelentkeztem a Váci Egyházmegye növendékei közé. A készületet a váci Propedeutikus (Előkészítő) Szemináriumban kezdtem meg, innen Pestre kerültem a Központi Papnevelő Intézetbe, ahol teológiai tanulmányaimat a szomszédos Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán végeztem négy évig. 2010 nyarától, a Főtisztelendő Havass Géza Alapítvány ösztöndíját elnyerve, két évet tölthettem az USA-ban, az Oregon állambeli Mount Angel Seminary-ban. Onnan sok értékes tapasztalattal hazatérve, nagy lelkesedéssel és izgatott várakozással kezdtem meg a szent szolgálatot a Váci Egyházmegye papjaként a taksonyi és dunaharaszti egyházközségekben mint káplán. Újmisés papi jelmondatom: „Mindenkinek mindenné lettem, hogy mindenképpen megmentsek némelyeket.” (1 Kor 9,22)

A három éves káplánság után Püspök atya úgy döntött, bedob a mély vízbe, és kinevezett önálló lelkipásztornak Nagyoroszi, Patak, Borsosberény és Horpács egyházközségeibe. Az eddig itt töltött idő után azt tudom mondani, hogy nagyon jó benyomások értek és máris megszerettem második állomáshelyemet.

Szabadidőmben szeretek túrázni, a természetben lenni, kerékpározni, netán szabadtéren sütni-főzni. Amatőrként zenélgetek is, általános iskolában zongorázni tanultam egy magántanárnál, majd nyolcadikban kántor nélkül maradtunk és az akkori plébános megkért, hogy orgonáljak a miséken, mert hisz ott is fekete-fehér billentyűk vannak, tehát értek hozzá. Így lettem „kocakántor” és hét évig kontárkodtam az orgonánál. Utóbbi években sajnos nem sok időm volt a gyakorlásra, játékra, de ha néha odajutok, akkor nagyon jó kikapcsolódás számomra. Szeretek még olvasni is, feltéve, ha nem kötelező dolog. Nagy sportember nem vagyok, de hogy mozgásigényemet kielégítsem, biciklizni és futni szoktam időnként.

Remélem, ezen bemutatkozás olvasása után már egyre többen köszönthetnek ismerősként, és nekem is adódik majd alkalmam, hogy minél több embert megismerjek. Ha bárkinek bármiben szolgálatára lehetek, kérem, forduljon hozzám bizalommal. A nagyoroszi plébánián minden héten kedden van fogadónapom, amikor bárkinek szívesen „ülök rendelkezésére”, legyen szó hivatali ügyintézésről, beszélgetésről, lelki vezetésről vagy gyónásról. Minderre persze máskor is van lehetőség előzetes egyeztetés alapján. Gyóntatás rendszeresen a hétköznapi misék előtt fél órával van.

Bízom benne, hogy minél többen találkozunk a szentmiséken, egyházközségi programjainkon és magánemberként is!

László atya

A plébánia weboldala az alábbi linken érhető el: nagyoroszi.plebania.hu