Szúnyogirtás

Kedves Nagyorosziak!

Több kérdés is érkezett hozzánk a napokban a szúnyogirtással kapcsolatban, mivel a környező falvakban több helyen is elkezdődött a szúnyogok irtása vegyszerrel.

Azt tudni kell, hogy Nagyoroszi külterületén több méhcsalád is ki van helyezve, többek közt az akácfa virágzásának köszönhetően. Nagyságrendileg kb. 2 ezer méhcsaládról van szó, az ország számos területéről érkezett vándorméhészek által. (Ide értendő a nagyoroszi méhészek méh-állománya is).

Fennáll a veszélye annak, hogy a vegyszer bennük is kárt okoz, és nem várt pusztulásukat okozza. Az országos híreket is bejárja, hogy rengeteg méhnek a pusztulását okozza az emberek felelőtlen vegyszer használata.

Másik kérdés:

Számíthatnak-e a lakosok valamilyen allergiás reakcióra, ha a vegyszer alkalmazásra kerül? Mivel az sem ad megnyugvásra okot, hogy a kiadott tájékoztatás szerint emberi egészségre nem ártalmas, de azért ruhákat, játékokat ne hagyjunk kint a szabadban a vegyszerezés ideje alatt.

Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban megkerestük a Katasztrófavédelmet, és mielőbbi állásfoglalást kértünk tőlük.

A vegyszer adatlapja itt tanulmányhozható, bárki által megtekinthető:

https://www.corax-bioner.hu/uploads/upload_hu/file/deltasect-plus-12-ulv-msds–lk-friss.pdf

Tudjuk, hogy rövid távon bosszantóak a szúnyogok, de sajnos a vegyszerezés hosszabb távon sokkal több nem várt hatást tud hozni, amivel érdemes mindenkinek tisztában lennie.