Avar és kerti hulladék égetésről

Az elmúlt években az avar és kerti hulladék égetéssel kapcsolatban egymásnak ellentmondó információk voltak. A lakosságnál rendszeresen visszatérő téma és igény volt, hogy Nagyoroszi Község Önkormányzat képviselő-testülete ezt a kérdést szabályozza.

Sok olyan kerti hulladék halmozódik fel, amit a lakosok nem tudnak komposztálni és nem lehet elszállíttatni a közszolgáltatóval, ezért a képviselő-testület megszavazta az ezzel kapcsolatos rendeletét július végén, amely alapján:

Az égetést kizárólag hétfői napokon reggel 8:00 óra és 20:00 óra között lehetséges. Ez alól kivételt jelentenek az ünnepnapok, tűzgyújtási tilalom ideje, nem kedvező időjárás (párás, ködös, esős, szeles időben). Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális, szociális intézmények 100 méteres körzetében azok működési ideje alatt, illetve egyházi események ideje alatt.

Kérünk mindenkit, hogy fokozottan figyeljen a biztonsági előírások betartására! Mindig legyen 18 év feletti, cselekvőképes személy, aki gondoskodjon arról, hogy személyi és vagyoni biztonságot ne veszélyeztessen a tűz. A hulladék meggyújtásának folyamatát nem lehet meggyorsítani olaj, benzin vagy egyéb adalék anyagokkal. Mindig legyen biztosítva a tűzoltásának feltételei (víz, lapát, homok, stb.)

Az itt leírt tájékoztató nem fedi le a rendelet teljes szövegét. Kérünk mindenkit, szánja rá azt a pár percet, hogy a honlapon, vagy az újságban tanulmányozza az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól szóló 7/2023. (VIII.2.) számú önkormányzati rendelet teljes szövegét, az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében!

Rendelet teljesen szövege a lent található linken keresztül olvasható el:

7/2023 (VIII. 2.)