Településfásítás

A Településfásítási Program a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Cselekvési Terve alapján a VP-20.2-16 – A magyar nemzeti hálózat működését szolgáló technikai segítségnyújtás – projekt terhére kerül megvalósításra, melyet a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogat.

A Településfásítási Program második ütemének igénylési szakaszában ismét 19 fafajból választhattak az érdeklődők, településenként minimum 10, maximum 30 sorfát. Az előzetes regisztrációt követően a jogosult települések benyújtották igénylésüket, melyeket az Országos Erdészeti Egyesület beérkezési sorrendben ellenőrzött és bírált el.

A minisztérium most is teljes ültetési csomagot biztosít, amely a nagyméretű földlabdás sorfa mellett annak tárolását, nevelését, szállítását, és az ültetéshez szükséges eszközöket (mint támasztó karó, mulcs és favédő rács) is tartalmazza. A fák konténeresek vagy földlabdások, 10-14 cm törzskörméretűek, 2-5 méter magasak.

A tárca célja, hogy népszerűsítse a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásait és javítsa a települések környezeti állapotát.

Az ültetések előre léthatóan 2021 őszén valósulnak meg.

Nagyoroszi Község Önkormányzata Programban leadott igénylése sikeres volt. Az igényelt fafajok:

  • fehér eper (10 db)

  • puszta szil (10 db)

  • keskenylevelű kőris (10 db)